Vatten med is och fikon! Fräscht smaksatt vatten som tack vare fikonets goda egenskaper även blir ett utmärkt detoxvatten!
Fikon ingår i mullbärs-familjen och kommer urungligen från Mellanöstern. Fikon var för romarna en helig frukt men det var egyptierna som först upptäckte dess fantastiska egenskaper:
- De innehåller massa vitaminer så som A, B1, B2, kalcium, järn, fosfor, mangan, natrium, kalium och klor som gör att de har en antiinflammatorisk effekt.
- Fibrerna i fikon kan hjälpa till att minska vikten. Fibrerna binder fett i tarmen och ökar dessutom mättnaden markant.
- Förebygger förstoppning: Det finns ca 5 gram fibrer per fikon som hjälper tarmfunktionen och förhindrar förstoppning.
- Bra för diabetiker. Fikon är rikt på kalium. Kalium hjälper till att kontrollera blodsocker. Fikonlöv har anti-diabetiska egenskaper.
- Fikon är även bra för olika respiratoriska sjukdomar så som kikhosta och astma.
Måste man använda ekologiska frukter och grönsaker, för att få samma effekt?
Hej Melina!
Nej det måste man inte. Iband finns inte ekologiskt i butiken och då har jag inget val. Men då tvättar jag frukten/grönsakerna extremt noga och ibland skalar dem lite. Inte allt skal för en mycket av näringsämnena sitter i skalet. 🙂 Men kör på, det är inte så att det är giftigt på något vis. Vänliga hälsningar Lina
Hej! Lite dum fråga kanske… 😀 men hur gör du när du druckit upp vattnet? Äter du upp grönsakerna/frukterna? 🙂
Hej Jessi!
Det kan man göra men jag brukar använda grönsakerna i minst två dagar och då brukar de vara lite soggiga så då brukar de hamna i slaskhinken. 🙂